Līdz reālai mājokļa iegādei nonāk vien nedaudzi

23.03.2018
Elīna Pankovska DB

Līdz reālai mājokļa iegādei nonāk vien nedaudzi

2018. gada 23. marts plkst. 14:18
 

Latvijā mājokļu pieejamība palielinās, tāpat arī ekonomiskā vide un bankas finansēšanas nosacījumi ir samērā labvēlīgi, lai iedzīvotāji varētu iegādāties mājokļus, tomēr reālo darījumu skaits ir salīdzinoši neliels, Nekustamais īpašums un būvniecība Baltija 2018 konferencē norādīja Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

«Veicām aptauju, kurā jautājām, vai iedzīvotājiem vispār ir nepieciešams nekustamais īpašums. Vairāk nekā 30% aptaujāto atzina, ka tas ir vajadzīgs. Šā gada janvārī klientu interese par mājokļa kredītu pieauga par 45%, salīdzinot ar tādu pašu periodu pirms gada. Daļa cilvēku vēlas noskaidrot, vai vispār var aizņemties un cik daudz,» stāsta N. Dūcis.

Tomēr kopējais noslēgto darījumu skaits ir salīdzinoši neliels. Dati rāda, ka 11% cilvēku ir nepietiekami oficiālie ienākumi. Joprojām 28% trūkst līdzekļu pirmajai iemaksai. Te gan novērojama pozitīva tendence, jo pagājušajā gadā tie bija 45% cilvēku. N. Dūcis kā pozitīvu piemēru min Altum atbalsta programmu, ar kuras palīdzību pirmās iemaksas apmērs samazinās līdz 5%. Viņš arī norāda, ka šobrīd katrs trešais aizdevums mājokļa iegādei tiek izsniegts ar Altum garantiju.

Tomēr absolūtais vairākums aptaujāto jeb 64% atzīst, ka nevar atļauties aizņemties, jo viņu ienākumi ir pārāk zemi. «Faktiski bankas ir ieintersētas kreditēt, bet zemie gan oficiālie, gan arī kopējie ienākumi ir problēma, kas jārisina, lai būtu vairāk šo darījumu. Iespējams, ka arī ekonomisko dzīvokļu piedāvājums ir zems, savukārt ekskluzīvo dzīvokļu ir par daudz. Tāpat joprojām cilvēki izvēlas iegādāties tipveida dzīvokļus, jo cenu atšķirība starp dzīvokļiem jaunajos projektos ir diezgan liela. Ja šis piedāvājums būtu lielāks, varbūt arī cena nedaudz koriģētos,» norāda N. Dūcis.

Kopumā Swedbank dati liecina, ka 21% cilvēku pērk mājokli Pierīgā un iegādātā īpašuma vidējā summa ir aptuveni 90 tūkst. eiro. 20% cilvēku izvēlas iegādāties mājokļus reģionos, kur darījumu vidējā summa ir 40 tūkst. eiro. Tomēr visvairāk mājokļu tiek iegādāts Rīgā. Tie ir 59% no visa darījumu skaita. Iegādātā īpašuma vidējā summa ir vairāk nekā 58 tūkst. eiro.

http://www.db.lv/zinas/lidz-realai-majokla-iegadei-nonak-vien-nedaudzi-473352

< Назад