“SEB banka”: nekustamie īpašumi ir un būs lielākā nozare, ko bankas finansēs

20.03.2015
LETA

Nekustamie īpašumi joprojām ir un būs lielākā nozare, ko bankas finansēs, šodien konferencē “Nekustamie īpašumi un būvniecība Baltijā 2015″ sacīja “SEB bankas” Nekustamo īpašumu kreditēšanas departamenta vadītāja Jeļena Gavrilova.

“SEB bankai” kredīti nekustamo īpašumu projektiem parasti ir 25-30% no kopējā kredītu portfeļa.

Gavrilova norādīja, ka bankas interesē tikai naudas plūsmas objekti, bet tās nekreditē tikai zemesgabalus, uz kuriem kāds no attīstītājiem tikai plāno realizēt kādu projektu.

Vienlaikus Gavrilova norādīja, ka patlaban tirgū ir jūtams naudas plūsmas objektu trūkums. Patlaban objektu ir daudz mazāk nekā banku, kuras gatavas finansēt, tāpēc īpašnieki izmanto iespējas refinansēt savus aizņēmumus no vienas bankas citā.

“Svarīgākie kritēriji finansējuma izsniegšanai ir naudas plūsma, pats klients un klienta pašu kapitāls. Klientu vērtēšanai bankas iekšienē izmantojam luksofora principu. “Zaļās” grupas klientiem, kuriem ir spēcīgi īpašnieki un laba naudas plūsma, nav nekādu problēmu saņemt kredītu. Šādam klientam finansējumu piedāvās aptuveni sešas septiņas bankas Latvijā,” sacīja Gavrilova.

Savukārt “dzeltenās” grupas klientiem kredītu saņemt ir grūtāk, sacīja Gavrilova. Šajā grupā ietilpst uzņēmumi, kuriem ir samērā augsts saistību slogs, zems pašu kapitāla apjoms vai rīcība krīzes laikā nav bijusi 100% korekta pret kreditoriem. Lielākoties tie ir vietējie uzņēmēji vai attīstītāji ar mazu pieredzi nekustamo īpašumu jomā vai ierobežotām finanšu iespējām.

“Sarkanās” grupas klientiem kredītu saņemt ir problemātiski. Gavrilova norādīja, ka kredīts nav atbilstošs finanšu instruments tai attīstības fāzei, kurā uzņēmums atrodas un identiskā struktūrā šis uzņēmums nesaņemtu kredītu arī Skandināvijā un ASV.

“Parasti šādiem uzņēmumiem ir milzīgs saistību slogs, naudas plūsma ir bez rezervēm, ir tikai viens nekustamā īpašuma objekts. Bieži tie ir attīstības projekti ar ļoti zemu attīstītāja finansiālo līdzdalību vai arī tie ir attīstītāji bez pieredzes,” skaidroja Gavrilova.

“SEB bankas” pārstāve informēja, ka komercobjektiem jeb naudas plūsmas objektiem – biroju centriem, noliktavām, tirdzniecības platībām – banka gatava piešķirt līdz pat 70% no objekta vērtības ar aizdevuma atmaksas termiņu 20-25 gadi.

Dzīvojamajiem attīstības projektiem – to būvniecībai – banka gatava piešķirt līdz 65% līdzfinansējuma no projekta izmaksām, ko ietver zemesgabala iegādes, projektēšanas un būvniecības izmaksas. Nosacījums ir tāds, ka projekta attīstītājam jāuzrāda priekšpārdošanas priekšlīgumi jau būvniecības stadijā, kas garantētu to, ka pēc celtniecības pabeigšanas dzīvokļi tiek pārdoti. Gavrilova norādīja, ka tas neattiecas uz tiem projektiem, kuri speciāli tiek būvēti pircējiem nerezidentiem, jo šādi projekti netiek finansēti.

Gavrilova piebilda, ka pēc pauzes, kas tika ieturēta no 2014.gada oktobra līdz 2015.gada martam, “SEB banka” atkal ir gatava kreditēt arī dzīvokļu iegādi. Banka gatava piešķirt kredītu apjomā līdz 85% no dzīvokļa vērtības ar atmaksas grafiku līdz 30 gadiem.

“Labprātāk finansētu dzīvokļu ar pilnu apdari iegādi, lai pircējam nebūtu jādomā par finansējumu apdares darbiem,” piebilda Gavrilova.

 

http://m.la.lv/banka-nekustamie-ipasumi-ir-un-bus-lielaka-nozare-ko-bankas-finanses/

< Back